Antioksidan Yiyecekler
Antioksidan Yiyecekler
• A, C, E vitamini, çinko ve selenyum mineralleri en iyi bilinen antioksidanlardır.
• Üzüm çekirdeği ise en güçlü antioksidan kaynağıdır. Bilhassa kara üzüm çekirdeği çiğnenerek yendiğinde doğal olarak antioksidan alınmış olur.
• Yeşil çayında antioksidan etkisi vardır ve günlük olarak içilmesi tavsiye edilmektedir.
• Yaban mersini, böğürtlen, çilek, kuşburnu, kivi, mürdüm eriği antioksidan özelliği olan meyvelerdir.
• Soğan, sarımsak, brokoli, kereviz, havuç, lahana, karnabahar, semiz otu, domates, brüksel lahanası antioksidan kaynağı sebzelerdir.
• Meyve ve sebzelerin daha koyu ve canlı, daha parlak renkli olanları daha fazla antioksidan madde içerirler.
• Badem, ceviz, fındık, kabak ve ay çekirdeği de antioksidan içeren besinlerdir.
• Besinlerdeki antioksidanlar, serbest radikalin meydana gelişini engelleyici ya da var olan serbest radikalleri etkisiz hale getirici özellikletedirler.
Antioksidan Destekler:
Beta-karoten, C vitamini, E vitamini, Selenyum ve Çinko minerali, Pycnogenol Proantosiyanidinler, Likopen, Alfa Lipoik Asit, Milk Thistle, Ginkgo Biloba, Koenzim Q10 gibi beslenme destekleri de doktor tavsiyesiyle kullanılabilir. Antioksidanları farklı kaynaklardan almak daha doğru olur.
Çünkü bazı kaynaklardaki antioksidan bileşenler yağda çözünürken bazı kaynaklardaki antioksidan bileşenler suda çözünmektedir. Bu yüzden farklı çözünürlük özellikleri olan antioksidanların kullanımı vücut için daha fazla yararlı olmasını sağlayabilir.
---------
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder